Červená vína

Nejznámější odrůdy moravských červených vín a jídlo:

cv1

Agni(André x Irsai Oliver) Odrůda byla vyšlechtěna ve ŠSV Velké Pavlovice a ŠSV Perná kolektivem šlechtitelů J. Havlíkem, Ing. F. Zatloukalem a Ing. L. Michlovským. Zatím není více rozšířena. Plné, velmi příjemné chuti s výrazným muškátovým arómatem.

André – vzniklo ve Velkých Pavlovicích. Má tmavou barvu, voní po ostružinách či borůvkách a má plnou a harmonickou chuť. Doporučuje se k zrajícím sýrům nebo tmavému masu. Odrůdu  „André“ vyšlechtil Ing. J. Horák ve šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích křížením Frankovky se Svatovavřineckým, a byla nazvána na počest CH. K. Andrého, který byl zakladatelem spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně.

Alibernet je modrá moštová odrůda, barvířka, kříženec Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon. Pochází z Ukrajiny kde byla vyšlechtěna r. 1950 ve VÚ vinohradnickém v Oděse. Víno Alibernet má kabernetové aroma i chuť, pro svou vysokou barvu je vhodné do cuvée. Víno se vyznačuje intenzivní, tmavě červenou barvou. Víno je středně plné s vyšším obsahem  tříslovin, které pomalu zrají do neutrální hebkosti. Jde o výrazný typ červeného vína s poněkud jižním charakterem. Dobře se hodí ke kombinaci se zvěřinou, tmavými masy, steaky, různými druhy sýrů a uzenin.

Ariana – mladá odrůda, Morava; Odrůda vznikla ve Šlechtitelské stanici v Perné prací Ing. F. Zatloukala a Ing. L. Michlovského křížením odrůd (Ryzlink rýnský x Svatovavřinecké) a Zweigeltrebe. Zápis do odrůdové knihy proběhl v roce 2001, pěstuje se zatím na menších ověřovacích výměrách. Má granátovou barvu a vůni po peckovicích. mladší víno odrůdy Ariana s ovocnými příchutěmi se hodí k červeným masům a sýrům s bílou plísní. Vyzrálejší víno skvěle doplňuje hovězí maso a divočinu nebo sýry s modrou plísní.

Frankovka – je světle, tmavě fialové i rubínové barvy.  Zralá Frankovka voní po ostružinách a má tvrdší kořenitou ovocnou chuť. Hodí se ke kořeněným jídlům, ale také k pečenému masu, zvěřině, ke guláši či k některým druhům pizzy.

MerlotMerlot je víno tmavě rubínové až granátové barvy. Pro odrůdu typická nasládlá velmi plná a přitažlivá vůně černých třešní či kompotu je při zrání doplňována vůní švestek a fíků. Při láhvové zralosti voní po tabáku, kávě a lanýžích. Víno vyniká hebkou vláčností a velmi příjemným dojmem plnosti. Podává se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat nebo nastrouhaných tvrdých sýrů, k pokrmům z pernaté zvěře, k ementálu. Dá se však pít samotné bez doprovodu jídel.

Rulandské modré – je stará odrůda z Francie – Podobně jako Chardonnay je i tato burgundská odrůda velmi rozšířena po celém světě. Nese téměř všude původní název Pinot noir. Vína jsou plná a vhodná k dlouhodobému skladování, jejich charakter je různý podle oblasti, v níž se pěstuje. Barva vína bývá rubínová až cihlově červená, ve vůni lze zachytit aroma jahod, ostružin či třešní, u vyzrálých vín pak povidel, sušených švestek a hořké čokolády. Víno se hodí k pečeným masům, zvěřině, pokrmům z hub a k tvrdým sýrům.

Cabernet Sauvignon – je jedním ze světově nejuznávanějších červených odrůd vinné révy. Pěstuje se téměř ve všech významných vinařských zemí. Víno rubínové barvy. Vůně třešní a švestek s náznaky pepře a papriky. Středně plné víno s příjemnými taniny a živou kyselinkou.

Cabernet Moravia Odrůdu Cabernet Moravia vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zwiegeltrebe. Má tmavě granátovou barvu, ve vůni a chuti najdeme černý rybíz. Zráním vína se stupňuje jeho plnost a harmonie. Je vhodné pro školení v sudech typu barrique. Doporučujeme k červeným nebo uzeným masům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.

Modrý Portugal – je odrůda moštových odrůd révy vinné. Víno má rubínovou barvu a jemnou květinovou vůni. Chuť je příjemná, až sametová, jemně natrpklá. Modrý Portugal je lehčí víno s menším obsahem kyselin. Hodí se k lehkým pokrmům, hlavně k italské kuchyni, také k masu, rybám, drůbežímu masu, bifteku, bažantu, kachně, huse, zajíci na divoko, šunce a salámu.

Svatovavřinecké – se u nás v současné době pěstuje nejvíce. Má tmavě červenou až fialovou barvu, voní po višních a jeho chuť je harmonická a elegantní. Hodí se především k drůbeži s tmavším masem. Odrůda pochází pravděpodobně z Francie, k nám pronikla asi před 100 lety. Barva je sytě červená, přechází až do fialova s chutí ovocnou, připomíná sušené švestky, povidla nebo černý rybíz. Svatovavřinecká vína se velmi dobře hodí k tomu, aby doprovázela tmavá masa a sýry s intenzivní chutí.

Dornfelder – je relativně novou německou odrůdou. Toto víno má čistou, višňově červenou barvu s fialovými odlesky. Ovocitá vůně připomíná přezrálé černé třešně a kandované ovoce. Chuť je plná, suchá, extraktivní s příjemnými tříslovinkami a kořenitou vanilkou při jejím zakončení. Doporučuje se podávat k těstovinám nebo tmavším pečeným masům.

 

cv2